Профілактика захворювання на гепатит А
06 листопада 2023
Броварське районне управління Держпродспоживслужби в Київській області з метою профілактики захворювання на гепатит А нагадує яких заходів слід вживати для попередження захворювання.
Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна) – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Основним фактором передачі є насамперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на
зрошувальних грунтах.
Основні факти:
-
Вірус гепатиту А (ВГА) передається внаслідок уживання забруднених харчів або води.
-
Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки).
-
ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді – від 3 до 10 місяців, у випорожненнях – до 30 діб.
-
Майже всі інфіковані повністю одужують від ВГА, однак зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА.
-
Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.
-
Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина.
Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період.
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4 С протягом кількох місяців.
На сьогодні – це одна з найпоширеніших у світі інфекцій.
Інкубаційний період ВГА (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14-28 днів. Симптоми ВГА можуть бути як легкими, так і тяжкими.
Найбільш розповсюджені симптоми ВГА:
-
виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
-
підвищення температури тіла;
-
втрата апетиту;
-
діарея;
-
блювота;
-
неприємні відчуття в животі;
-
важкість у правому підребер’ї;
-
потемніння сечі (до кольору пива);
-
жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – буває у 70% дорослих людей.
Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми.
Профілактика
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни. Щоб уникнути захворювання рекомендовано:
-
Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання
-
Воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити
-
Не використовувати воду із сумнівних джерел
-
Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках
-
Ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти
-
Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі
-
Регулярно мити руки
У випадку виявлення перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від здорових людей і терміново звернутись до сімейного лікаря, або до лікаря інфекціоніста!
Рекомендовані публікації
11 вересня 2024
Профілактика лептоспірозу
11 вересня 2024
Пам’ятка для населення щодо профілактики вірусного гепатиту А
19 серпня 2024
Гриби: це корисно чи смертельно небезпечно?