Дія

Зафіксовано випадок африканської чуми свиней в с. Поділля Баришівської селищної територіальної громади

23 серпня 2024

Проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Броварській районній державній (військовій) адміністрації. Протокольним рішенням № 4 від 22.08.2024 місце лісопосадки с. Поділля визнано епізоотичним вогнищем щодо АЧС та затверджено «План заходів щодо профiлактики, недопущення поширення та лiквiдацiї захворювання африканської чуми свиней на територiї Баришiвськоi селищної територiальної громади Броварського району». До зони захисту віднесено с. Поділля, с. Масківці, до зони нагляду - населені пункти Веселинівка, Устинова Гребля, Борщів. Мешканців перелічених населених пунктів просимо з розумінням віднестись до дій працівників Держпродспоживслужби та сприяти ліквідації спалаху і недопущення поширення АЧС на інші території.

НАГОЛОШУЄМО!

Суб’єктам господарювання всіх форм власності, в тому числі і власникам домогосподарств , які утримують або вирощують свиней, необхідно невідкладно посилити заходи біобезпеки та суворо їх дотримуватися, з метою недопущення проникнення збудника АЧС.

Африканська чума свиней: що потрібно знати і як захистити домогосподарство від АЧС

Африканська чума свиней – це одна з найбільш небезпечних інфекційних хвороб свиней з високою смертністю, перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно і характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами внутрішніх органів.

Це особливо небезпечне висококонтагіозне вірусно-інфекційне захворювання, яке потребує постійного контролю та проведення заходів з біобезпеки з метою нерозповсюдження збудника серед свиней, для запобігання великих економічних збитків у галузі свинарства.

Різке збільшення випадків хвороби серед домашніх свиней свідчить про зміну джерела інфекції. Дикі свині перестали бути основним фактором поширення інфекції. Збудник хвороби передається шляхом безпосереднього контакту (від свині - до свині). Опосередковано: через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспортні засоби; бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал. при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин. Людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести збудник хвороби на іншу територію, де є сприйнятливі тварини. Вірус АЧС залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, зокрема за висихання та гниття. Вірус зберігається до 3 міс, у ґрунті – 4 міс, у трупах – 2,5 міс, в свинарниках – до 3 тижнів, у копчених м’ясопродуктах – 5 – 6 міс, у замороженому м’ясі та солонині – до 3 років. Охолодження (особливо заморожування) консервує, а прогрівання (впродовж години до температури понад 50 °С) знезаражує збудник. Тому, важливо, проводити термічну обробку кормів при годівлі свиней.

Боротися з АЧС дуже складно, недбала та безвідповідальна поведінка людини щодо дотримання ветеринарно-санітарних вимог і спеціального режиму, недотримання заходів з біобезпеки щодо попередження занесення збудника, а також відсутність у спеціалістів ветеринарної медицини можливості контролю особистих підсобних господарств, призводить до розповсюдження захворювання.

Разом з тим, зустрічаються непоодинокі випадки, коли замість повідомлення територіального органу Держпродспоживслужби про загибель свиней для проведення лабораторних досліджень на інфекційні захворювання та належної утилізації загиблої тварини, не усвідомлюючи наслідки своїх дій, деякі громадяни туши загиблих свиней викидають в лісопосадки, прилеглі до населених пунктів та інші несанкціоновані місця. Це може становити загрозу поширення захворювання на АЧС.

Оскільки ситуація з африканською чумою свиней дуже складна, власникам тварин слід зосередитись на проведенні значних профілактичних заходів щодо попередження занесення збудника. Щоб унеможливити проникнення вірусу вказаної хвороби у домашніх господарствах, кожен власник повинен самостійно організувати заходи біобезпеки

Дотримуватися наступних правил:

  • утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней для недопущення їх контакту з іншими тваринами;
  • періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, блох), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;
  • не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);
  • не купувати м’ясо та інші їстівні продукти із свинини на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукції тваринного походження;
  • не завозити та не вивозити свиней без погодження з Держпродспоживслужбою відповідної зони обслуговування;
  • негайно повідомляти про випадки захворювання чи загибелі свиней Держпродспоживслужбу.


Звертаємо увагу фізичних осіб та суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність в галузі свинарства, що при виявлені будь-яких ознак захворювання або загибелі свиней терміново сповіщати територіальний орган Держпродспоживслужби.

Контакти для повідомлень при підозрі на захворювання:

Броварська районна державна лікарня ветеринарної медицини

вул. Металургів 21, м. Бровари, Київська область, 07400

тел.: (04594) 6-58-60

Мешканцю
Управління містом
Бізнес та інвестиції
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux