Дія

Ботулізм і його профілактика

14 серпня 2024

Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин - один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м'язового паралічу. Смертність в Україні від ботулізму досягає 20%. Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, м’ясних консервованих продуктів – паштети, тушковані мясопродукти, консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення. Також слід відмітити, що збудник ботулізму часто розмножується в продуктах гніздами, тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх, а кому «пощастить» .

За даними наукових досліджень окремі типи збудника можуть розмножуватись при температурі від +5 до 550С, тобто це можливе навіть у побутовому холодильнику.

Клінічна картина захворювання залежить в першу чергу не від типу збудника, а від кількості токсину, що потрапив в організм і вчасного введення антитоксичної сироватки, тому у будь-якому випадку підозри на ботулізм необхідно негайно звертатися за медичною допомогою. Латентний період значно коливається від 2-4 годин до 2-4 діб і більше. Переважно він становить 12-24 год. Перебіг захворювання поступовий. Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку – диспепсичний синдром, розлад зору (диплопія , сітка перед очима, мерехтіння), іноді порушення дихання. Для недопущення розмноження збудника в харчових продуктах слід дотримуватись наступних правил:

Мікроб чутливий до кислого середовища. Його життєдіяльність надійно затримується за рН 3,8-4,5. Збудник не розмножується в сухих продуктах. Кухонна сіль за концентрації 6-7% у водній фазі гальмує розвиток збудника, а понад 10% - зовсім пригнічує розвиток і токсиноутворення. Отруєння пов’язані з вживанням солоної риби пов’язані з тим, що токсиноутворення відбулося до моменту посолу або нерівномірним розподілом солі. Цукор при концентрації у водній фазі 47-50% також пригнічує життєдіяльність мікробу. В таких продуктах, як джеми, повидло, вареня при достатній кількості цукру неможливе утворення токсину, за виключенням цілих консервованих фруктів, в яких кількість цукру може бути недостатньою.

Слід зазначити, що токсиноутворення відбувається в досить короткий проміжок часу 12-24год. Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні протягом 15 хвилин, за температури 800С – протягом 30 хвилин.

Під час виготовлення продукції необхідно ретельно очищувати сировину від забруднень, які можуть містити спори клостридій, в т.ч. від плісняви, яка поглинає кисень та створює більш сприятливі умови для розмноження бактерій. Ретельно стерилізувати посуд, спеції та саму продукцію.

Ні в якому випадку не купуйте консервні продукти домашнього виготовлення та не вживайте їх без попередньої достатньої термічної обробки. Краще надавайте перевагу продуктам промислового виробництва.

З метою попередження харчових отруєнь раджу Вам:

  • не брати в дорогу та на відпочинок продуктів, що швидко псуються;
  • швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розробним інвентарем;
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

Мешканцю
Управління містом
Бізнес та інвестиції
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux