Дія

Незламне десятиліття захисту і оборони: шлях Національної гвардії України

26 березня 2024

26 березня 2024 року Національна гвардія України відзначає десяту річницю свого створення.

Військове формування було започатковано 13 березня 2014 року. До складу організації увійшли перші добровольчі батальйони. Вже наступного дня 500 бійців Самооборони Майдану вирушили у навчальний центр Національної Гвардії України. Згодом, 14 березня 2017 року, постановою ВРУ було встановлено День українського добровольця, а 26 березня визначено Днем Національної гвардії України.

Впродовж 10 років Нацгвардійці пліч-о-пліч з іншими формуваннями Сил оборони виконують завдання на всіх «найгарячіших» напрямках. У 2014-му воїни НГУ одними з перших зупиняли гібридну російську агресію. Звільнили Харківську ОДА, вели оборонні бої за Слов’янськ, звільняли населені пункти в районі АТО, обороняли Маріуполь. Після початку повномасштабного вторгнення гвардійці обороняли і звільняли Київщину, Чернігівщину, Сумщину, зокрема, вели бої на сході, обороняючи Рубіжне, Сєвєродонецьк, Бахмут. Військовослужбовці Національної гвардії, зокрема підрозділу "Азов", становили надважливе ядро оборони Маріуполя та "Азовсталі". Бійці НГУ разом з іншими військовими та правоохоронними формуваннями гарнізону 86 днів героїчно тримали оборону міста у надскладних умовах, із них більш ніж 80 в умовах повного оточення.

Також серед важливих завдань нацгвардійців - охорона громадського порядку, органів влади, важливих державних об’єктів та критичної інфраструктури, дипломатичних представництв іноземних держав, конвоювання підсудних та військовополонених.

Нацгвардія постійно посилюється сучасним озброєнням і технікою. Важливим напрямом є розвиток безпілотних систем. В усіх військових частинах, які виконують бойові завдання на передовій, діють підрозділи аеророзвідки, що максимально ефективно використовують можливості БпЛА. Завдяки успішним операціям таких підрозділів, НГУ вперше у світовій історії реалізувала на практиці концепцію дистанційної війни. Підрозділи аеророзвідки НГУ є одними з найефективніших за кількістю виявленої і знищеної техніки та живої сили армії рф.

Національна гвардія має стабільно високий рівень довіри нашого суспільства. За даними соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи», Національній гвардії довіряють 82% громадян. Представники НГУ брали участь у багатонаціональних навчаннях НАТО і ЄС – «Rapid Trident», «Fearless Guardian», «Joint Endeavour», «Sea Breeze» та інших. Зокрема, Національна гвардія України є повноправним членом Міжнародної асоціації сил жандармерії та поліції в статусі військової установи (FІEP), куди входять аналогічні формування багатьох європейських держав.

Мешканцю
Управління містом
Бізнес та інвестиції
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux