Придбана риба у невстановленому місці – це ризик для здоров’я та життя споживача
Зареєстровані в 2025 році випадки гострих кишкових захворювань та токсикоінфекції підтверджують, що придбані на стихійному ринку харчові продукти, становлять реальну загрозу для споживачів.
Під час стихійної торгівлі не контролюється якість та безпечність харчових продуктів, а самі продавці працюють з грубими порушеннями санітарно-гігієнічних правил. В багатьох випадках до споживання пропонуються харчові продукти не промислового, а домашнього виготовлення. Небезпека полягає в тому, що такі продукти не досліджуються в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи та розповсюджуються не контрольовано. Невідомо про стан здоров’я тварин, від яких вони отримані та про дотримання вимог при виробництві, зберіганні та транспортуванні таких харчових продуктів. Споживання яких може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції та інші антропозоонози. До прикладу, це такі небезпечні хвороби як сальмонельоз, бруцельоз, лістеріоз, лептоспіроз, туберкульоз, правець, сибірка, сказ, лептоспіроз, трихінельоз. Такі хвороби можуть бути передані людині безпосередньо від свійських тварин, або через харчові продукти, які від них походять.
Продаж харчових продуктів регулюється законодавством про харчові продукти. Основні вимоги включають забезпечення безпеки продуктів, їхньої якості, належного зберігання та маркування, наявності супровідних документів та обов’язкової інформації, дотримання температурних режимів та санітарних норм під час транспортування та реалізації.
Шановні споживачі, купуйте продукти харчування лише в закладах торгівлі, в яких створені відповідні умови для їх реалізації та зберігання. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!